ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νόστιμες, γρήγορες και υγιεινές προτάσεις με αλεύρι Ζέας



Συνταγή για ψωμί με δίκοκκο σιτάρι (ΖΕΑ)


Υλικά

  • 1kg αλεύρι δίκοκκου σίτου ολικής άλεσης
  • 20gr ξερή μαγιά ή 60gr φρέσκια μαγία
  • 60% χλιαρό νερό

TIPS

  • Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη και ξεκινάμε να τα αναμειγνύουμε.
  • Η φρέσκια μαγιά χρειάζεται περισσότερο χρόνο ωρίμανσης, αλλά θα μας δώσει πολύ πιο έντονο άρωμα και γεύση (σε άλλους δίνει πιο ξινή γεύση οπότε ορίζουμε βάσει των αναγκών μας)
  • Ανακατέυουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Έπειτα αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί, φροντίζοντας να το σκεπάσουμε για να το αφήσουμε όσο πιο ανέπαφο γίνεται με την εξωτερική θερμοκρασία.
  • Το ψήσιμο θα γίνει για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς.
  • Αλάτι και λάδι είναι στην ευχέρεια μας να προσθέσουμε όσο χρειαζόμαστε αναλογιζόμενοι τις ανάγκες μας.




Βάση πίτσας με αλεύρι ζέας


Υλικά για 8 κομμάτια

  • 300 γρ. αλεύρι ζέας
  • λίγο αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 180 γρ. χλιαρό νερό
  • 45 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλάκι βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά το αλάτι, το λάδι, το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Έπειτα αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 20 λεπτα. Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε το ζυμάρι μας. Τέλος βάζουμε ό,τι υλικά θέλουμε για να γεμίσουμε την πίτσα. Το ψήσιμο θα το καθορίσετε εσείς ανάλογα με την γέμιση που θα επιλέξετε.






Nόστιμα και θρεπτικά κριτσίνια σε 15 λεπτά!


Υλικά

  • 750 γρ. αλεύρι ζέα
  • 10 γρ. αλάτι
  • 40 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 50-75 γρ. ηλιόσπορο
  • 300 γρ. βούτυρο (τ. Κέρκυρας)
  • 450 γρ. νερό

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Κόβουμε μικρά κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαστουνάκια. Έπειτα τα βάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Βάλτε το ταψί στο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά.






Συνταγή για κρέπες


Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι Ζέας
  • 2 αυγά
  • 30 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 200 γρ. γάλα
  • αλάτι κατ'επιλογή

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και τα αναμειγνύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, οπότε και αφήνουμε το χυλό σκεπασμένο στο ψυγείο, ώστε να ξεκουραστεί για δύο ώρες. Έπειτα αλέιφουμε ένα τηγάνι με βούτυρο για να μην κολλήσει το ζυμάρι. Έπειτα ρίχνουμε ποσότητα ίση με μία βαθιά κουτάλα κουζίνας και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε ολόκληρο το τηγάνι. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά 3’ με 4’ λεπτά και έπειτα γυρίζουμε από την άλλη μεριά και συνεχίζουμε τη διαδικασία. Δεν ξεχνάμε να αλείφουμε κάθε φορά το τηγάνι πριν ρίξουμε χυλό.







Κραμπλ μήλου



Για το κραμπλ


  • 35 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 35 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 20 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 35 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο

Για τη γέμιση


  • 400 γρ. μήλα, αποφλοιωμένα, κομμένα στα τέσσερα
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό

Εκτέλεση

Βάλτε τα μήλα σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Έπειτα τοποθετήστε το αλεύρι και τη βρώμη σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά. Κόψτε τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) σε μικρούς κύβους και προσθέστε την στο αλεύρι. Ανακατέψτε με τα δάχτυλά σας μέχρι να μοιάζει η υφή με ψίχουλο. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος στρώνετε τα μήλα, τα οποία τα καλύπτετε με το κράμπλ. Ψήστε στους 190 για περίπου 20 λεπτά.






Κουλουράκια


Υλικά

  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 70 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 60 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 100 γρ. αλεύρι ζέας
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί του φούρνου και το αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, την άχνη, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder και τη σόδα και ανακατεύουμε ξανά ζυμώνοντας τη ζύμη με τα χέρια μας. Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα ώστε να σφίξει και να πλάθεται πιο εύκολα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε στο ταψί που ετοιμάσαμε. Τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά ή έως ότου αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στις άκρες. *η συνταγή βγάζει περίπου 25 κουλουράκια